- Hedgefondsmanager Harris Kupperman heeft hoge rendementen gehaald op de beurs met “contraire” beleggingsstrategieën.
- Kupperman maakt zich momenteel zorgen over een aantal structurele problemen in de wereld.
- Hij denkt dat grondstoffen een manier zijn om je als belegger in te dekken tegen onder meer geopolitieke risico’s.
- Lees ook: Bubbel op de beurs? ‘Wie aandelen en een huis heeft, was de afgelopen jaren spekkoper. Met alleen spaargeld red je het niet’
De prestaties van het Praetorian Capital Fund van hedgefondsbeheerder Harris Kupperman laten zien dat pessimisme kan lonen – zelfs als de economie groeit en aandelenkoersen stijgen.
Sinds de lancering van het hedgefonds begin 2019 is het beleggingsfonds van Kupperman in de periode tot en met 31 maart 2024 gestegen met liefst 891 procent. Dat is veel meer dan welke andere grote beleggingscategorie ook, als je enkele cryptovaluta buite beschouwing laat.
De prestaties van het speculatieve beleggingsfonds van Kupperman overtreffen onder meer het robuuste rendement van 108 procent dat de brede S&P 500-index in de afgelopen vijf-en-een-half jaar boekte.
In plaats van te proberen nieuwe populaire groeiaandelen te vinden en mee te liften op het momentum van de markt, gaat Kupperman liever tegen de stroom in door zich voor te bereiden op de dag dat de zeepbel op de aandelenmarkt knapt.
Overheden met torenhoge schulden kunnen de economie om zeep helpen
Kupperman maakt zich al langere tijd zorgen over wat hij ziet als buitensporige overheidsuitgaven en waarschuwt dat dit kan leiden tot enorme inflatie, onrust op de obligatiemarkt en zelfs economische instabiliteit.
Voor de VS geldt bijvoorbeeld dat het begrotingstekort en de omvang van de staatsschuld sinds de coronacrisis aanzienlijk is toegenomen. De rentelasten en aflossingen op de staatsschuld hebben een duizelingwekkend niveau bereikt en zullen naar verwachting nog verder stijgen, wat de Amerikaanse belastingbetaler de komende jaren duizenden miljarden dollars zal kosten.
“Er wordt al decennia gepraat over hoe de Amerikaanse overheid failliet gaat, en ik denk dat daar wel een kern van waarheid in zit”, zegt Kupperman tegen Business Insider. “De overheidstekorten blijven toenemen.”
Noch de Democraten noch de Republikeinen lijken bezuinigingen te willen doorvoeren, aldus Kupperman. Ook de twee belangrijkste presidentskandidaten, Donald Trump en Joe Biden, willen dat niet. Tenzij Washington wakker wordt, kan de status van de Amerikaanse dollar als reservevaluta in gevaar kan komen.
“Ik denk niet dat er iemand in de regering is die de huidige uitgaven wil verminderen”, zegt Kupperman. Hij ziet structurele problemen in de VS en het ontbreken van een bereidheid om ze op te lossen.
Naast de begrotingsproblemen is de hedgefondsmanager ook op zijn hoede voor de escalerende politieke spanningen in binnen- en buitenland. De conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne vormen een enorme bedreiging voor de wereldeconomie en kunnen de marktvolatiliteit doen oplaaien. Beleggers moeten zich daarop voorbereiden, vindt hij.
“Ik blijf hopen dat naarmate de inflatie weer aantrekt en de fiscale situatie in de meeste ontwikkelde markten verslechtert, onze aandelenbeleggingen zullen stijgen”, schreef Kupperman in een recente toelichting over zijn hedgefonds. “Ik denk dat we goed gepositioneerd zijn voor de komende crisis. Ik heb liever geen crisis, maar ben van plan om te profiteren als er crises komen.”
Hoe bouw je een crisisbestendige beleggingsportefeuille?
Het plan van de hedgefondsmanager om winst te maken in een wankele financiële omgeving met hardnekkige inflatie concentreert zich rond grondstoffen. Beleggers kunnen zich voorbereiden op beursschokken met activa zoals edelmetalen en uranium, maar ook met aandelen die gerelateerd zijn aan vastgoed en olie.
Kupperman ziet energieaandelen als belangrijk en herhaalt dat er een tekort is aan olie in verhouding tot de vraag, die met name in China stijgt. Twee van zijn langetermijnfavorieten in deze sector behoren tot de grootste aandelenbeleggingen van zijn fonds: oliedienstverleners Valaris en Tidewater.
Hij houdt ook vast aan uranium na de adembenemende rally van meer dan 70 procent in de afgelopen twaalf maanden. Kupperman denkt dat de aanbodkrapte kan aanhouden nu de wereld meer op kernenergie leunt.
Goud is volgens Kupperman ook een onmisbaar bezit, omdat het bescherming biedt tegen zowel geopolitieke onrust als inflatie. De waarde van het edelmetaal is de afgelopen zes maanden met bijna 18 procent gestegen. Als regeringen hun uitgaven niet beteugelen, is het volgens de hedgefondsmanager goed mogelijk dat de waarde van goud nog verder zal stijgen.
“Elke vorm van politieke onrust is gunstig voor goud, omdat mensen goud kopen als ze zichzelf proberen te beschermen tegen een devaluerende valuta of als ze het vertrouwen in het systeem verliezen”, zegt Kupperman. “De politieke onrust die we mogelijk krijgen tijdens of na de presidentsverkiezingen in de VS - ik hoop van niet, maar wie weet - maakt duidelijk dat er onzekere tijden aanbreken.”